BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

sâmbătă, 30 octombrie 2010

Halloween de Romania!


Că tot veni  anotimpul cu frunze căzând,inevitabil am ajuns şi la finele lunii Octombrie unde  se aşează  frumos sărbătoarea de Halloween!De câţiva ani încoace, a apărut fenomenul "halloween" tot mai des şi la noi.


Halloween este de fapt forma prescurtată de la “hallow evening”. În limba engleză cuvântul “hallow” are mai multe sensuri: a sfinţi dar şi a se închina la, a venera, a adora, a consacra. Halloween poate fi deci tradus prin seara sau noaptea venerării. Ţinând cont de specificul costumelor şi decoraţiunilor utilizate în acest moment este evident că vorbim despre o adorare a demonilor. Mai mult chiar, această adorare în masă a demonilor are loc într-un moment foarte important, căci în vechime, pe 01 noiembrie se sărbătorea Noul An. 
SAMHAIN – sărbătoarea celtică a Noului An
Samhain înseamnă chiar etimologic “Sfârşitul verii”, iar în calendarul celtic este numele primei luni a anului, nume păstrat şi azi în limba irlandeză pentru luna noiembrie. În Ţara Galilor momentul era numit Nos Calan Gaeaf care însemna “Noaptea calendarului de iarnă”. Într-adevăr, din această seară se considera că începea iarna. Culesul recoltei trebuia încheiat până atunci, căci se credea că suflul spiritelor naturii care trecea pe deasupra fructelor şi legumelor rămase neculese, făcea ca acestea să se usuce instantaneu.
 In ziua de azi.....
Oameni deghizaţi în schelete, vrăjitoare, fantome, mumii, vampiri, vârcolaci, monştrii, criminali sângeroşi care împânzesc străzile şi se sperie unii pe alţii cu tot felul de farse şi glume nesărate. În vitrinele magazinelor, în parcuri, în companii, în localuri, în şcoli şi universităţi, pe uşile caselor, peste tot apar vrăjitoare călare pe mătură, dovleci-felinar, măşti hidoase, coarne şi alte simboluri demoniace.
 In Romania....
Românii au preluat de câţiva ani, fără nici un discernământ, Halloween-ul, bizara sărbătoare occidentală care sub masca unor jocuri prosteşti este o veritabilă adorare a demonilor. La grădiniţele de bon-ton din capitală se face serbare de Halloween,  în şcoli elevii sunt învăţaţi chiar de profesori cum să îşi confecţioneze costumele şi decorurile adecvate. Discotecile din campusurile studenţeşti şi localurile se întrec în a organiza seri de Halloween care sunt luate cu asalt de tinerii  dornici de distracţie.Internetul românesc este plin de felicitări virtuale cu specific de Haloween, precum şi bizare oferte festive: manichiură în ton cu momentul, gheare stilizate negru-portocalii, tichii cu coarne care se aprind alternativ, sfaturi pentru cum să îţi construieşti un coşciug pentru a părea un mort cât mai real la petrecerea de Haloween!!!În România au apărut chiar oferte turistice care jignesc memoria domnitorului Vlad Ţepeş şi dau apă la moară SF-ului cu Dracula. So...Happy Halloween Romania!


küss Ary

2 comentarii:

  1. asta cam asa e ne pierdem valorile in schimbul valorilor altora...

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca mai sunt persoane de acceasi parere cu mine :)

    RăspundețiȘtergere