BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

joi, 30 iunie 2011

About Ghee..

Cu siguranta intalniti cuvantul "ghee"(unt clarefiat) tot mai des pentru ca incepe sa il foloseasca din ce in ce mai multa lume.Ghee este considerat drept un elixir al vietii si mijloc de intretinere. Untul clarefiat este usor digerabil, ajuta la reducerea acidului din stomac si la refacerea mucusului gastric. O alta proprietate benefica a untului clarefiat  este ca contribuie la reducerea colesterolului. Untul clarefiat la fel ca aloe, are un efect cicatrizant, ca atare se poate folosi ca unguent, in tratarea unor leziuni ale pielii.Ghee-ul se poate prepara din grasimea laptelui de vaca (unt, smantana) sau din grasimea oricarui tip de lapte. Metoda de obtinere presupune prelucrarea termica a grasimii din lapte, asa incat se elimina in intregime apa, cat si anumite componente care nu sunt utile.Cel mai simplu este sa obtinem ghee din unt, preferabil unt natural, fara sare si aditivi alimentari ( "Napolact" produce un sortiment de unt fara aditivi)Recomandarea mea e sa nu folositi samntana sau untul din comert ci de la taranii din piata proaspat preparate pentru ca sunt sigura ca nu ma impiedic nici de aditivi nici de sare(ideal ar fi daca ati gasi o persoana stabila si de incredere pentru procurarea untului)
Home Made:
Untul se pune intr-un vas de inox sau emailat , pe foc slab. Trebuie amestecat asa incat sa nu se lipeasca de fundul vasului. La inceputul fierberii, cand contine apa multa, va face o spuma bogata, similara cu cea pe care o face laptele atunci cand fierbe.In acest timp, la un moment dat, in lichidul care fierbe va aparea un precipitat sub forma de picaturi albe.Apoi se va produce separarea in doua componente:
 precipitatul, care se coaguleaza tot mai mult, constituind bulgarasi ce plutesc in untul care se clarifiaza.
Bulele se observa cum apar in centrul vasului  si se aglomereaza catre periferia vasului.Cand gheeul este complet preparat, el nu mai contine apa, precipitatul este brun (mai inchis sau mai deschis la culoare), maturat, iar spuma se modifica.
Dupa ce untul s-a clarefiat, stingem focul si il lasam 5 minute sa se odihneasca, apoi il strecuram printr-o strecuratoare, in care punem si un tifon in mai multe straturi. Turnam ghee intr-un borcanel, curat si uscat, pe care il inchidem ulterior cu un capac si il depozitam intr-un loc racoros. Nu e nevoie sa stea in frigider pentru ca daca e preparat cum trebuie acesta rezista cateva luni in camara.
Am incercat sa explic cat mai pe scurt, urasc palavrageala multa si inutila.Sper sa va fie de folos.

Kusse,Ary!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu